Deze website maakt gebruik van cookies.

We gebruiken alleen cookies om anonieme statistieken bij te houden, Lees meer

Oké, geen probleem
De Nederlandse economie draait goed. Het Centraal Plan Bureau (CPB) rekent op een groei van 2,1% voor dit jaar en 1,8% voor 2018.

De vooruitzichten voor de middellange termijn (2018 tot en met 2021) zijn eveneens gunstig. In die periode zal de economie naar schatting jaarlijks met gemiddeld 1,7% groeien.

Export en consumptie
In 2017 en 2018 zullen vooral de export en de consumptie de groei een impuls geven. De Nederlandse uitvoer profiteert al sinds 2015 van de verbeterde concurrentiepositie. Deze trekt ook dit jaar licht aan door de stijging van de dollar versus de euro. Hierdoor groeit de uitvoer van goederen in 2017 en in 2018 zelfs sterker dan de wereldhandel.

Daarnaast hebben huishoudens meer te besteden, ondanks een hogere inflatie. Dit komt vooral door een stijging van het inkomen uit arbeid. Dit jaar komt de werkloosheid uit op 4,9%, volgend jaar op 4,7%. De lonen groeien mee met de inflatie en de krappere arbeidsmarkt en nemen in de marktsector toe met 1,8% dit jaar en 2,1% in 2018.

Spaargeld uitgeven
Al met al zal de consumptie dit jaar zelfs sterker stijgen (+2,0%) dan het besteedbaar inkomen. Dit komt doordat mensen een deel van hun spaargeld zullen uitgeven. In 2018 stijgt de consumptie waarschijnlijk weer in lijn met het besteedbaar inkomen (+1,4%).

Tot slot investeren bedrijven dit en volgend jaar ongeveer 2,5% per jaar meer. Na de inhaalslag van 2015 en de lage groei in 2016 is de toename van de bedrijfsinvesteringen weer op het langjarig gemiddelde beland.

Fiscaal portaal
Klanteninlog
Fiscaal portaal PBBZ
Administratief nieuws
Nieuwsbrieven
Nieuwsbrieven en inschrijven
Fiscaal nieuws
Nieuws
Vakgericht nieuws
Scans uit de boekhoudwereld
Branche in zicht
Branche informatie
Crowdfunding administratie
Crowdfunding
PBBZ is partner van
geldvoorelkaar.nl
De missie van PBB Zijlstra
Missie en visie
PBBZ wil ondernemers helpen